Mole spożywcze – czyli insekty, których nie chcemy w kuchni

0
485
views

Możemy posiadać najczystszą kuchnię, najlepiej wyposażoną oraz przechowywać produkty w taki sposób, że nic się nie prześliźnie, a jednak? Mole spożywcze skąd się biorą, jak się ich pozbyć i jak zadbać o to, aby więcej nie wróciły?

Skąd się wzięły mole spożywcze w mojej kuchni?

Na co dzień gotujemy, przygotowujemy posiłki, sprzątamy w kuchni, czasami nawet wycieramy półki i szafki, a mimo wszystko znajdujemy latające w powietrzu mole. Dla osób, które nigdy miały styczności mogą pomyśleć, że to pewnie mole ubraniowe i zapach lawendy w szafie spokojnie je wygoni. Mole jednak nie znikają, a widujemy je najczęściej w kuchni, o co zatem chodzi?

Istnieją dwa rodzaje moli, które mogą się zagnieździć w naszym mieszkaniu. Jedne z nich to mole odzieżowe (jasne skrzydła), a drugie to mole spożywcze. Mole spożywcze posiadają także jasne skrzydła, ale przy tym na ich środku widoczny jest ciemny poprzeczny pas i brązowe zakończenie. Dodatkowo posiadają ciemne i wyłupiaste oczy. Jeśli takiego szkodnika znaleźliśmy w jakimś pomieszczeniu w naszym domu to znak, że być może czeka nas inwazja. Mole mogą się do naszego mieszkania dostać bardzo łatwo:

  • wleciały od sąsiada lub po prostu z zewnątrz
  • larwy przynieśliśmy na produktach kupionych w sklepie, na bazarze

I tyle wystarczy. Samice tych owadów składają setki jaj, z których rozwijają się larwy. Te żerują na suchych owocach, grzybach czy produktach pochodzenia mącznego. Niestety, aby się ich pozbyć trzeba się trochę napracować. Jeśli jednak dopiero zauważyliśmy pierwszego mola oto co należny zrobić:

  • cytrusy (cytryny lub pomarańcze) pokroić i ponadziewać goździkami i porozmieszczać we wszystkich półkac
  • suche goździki porozmieszczać we wszystkich szafkach lub półkach
  • parę razy dziennie przygotowywać wywar z goździków

Te zabiegi powinny wygonić owady z naszego mieszkania. Podziała jeśli nie zdążyły złożyć jaj. Jeśli jednak za jakiś czas zaobserwujemy w naszym domu kolejne osobniki to niestety konieczne jest umycie całej kuchni. W tym celu trzeba będzie zaopatrzyć się w ocet, który skutecznie uprzykrza tym owadom życie. Należy dokładnie przemyć wszystkie szafki i szuflady, gdyż te owady składają jaja w różnych kątach i zakamarkach. Po dokładnym umyciu należy zaminować teren goździkami i cytrusami.

Niestety żywność, którą dotychczas mieliśmy i której nie trzymaliśmy w zamkniętych szklanych pojemnikach musimy wyrzucić, gdyż nie wiemy w których z nich dorosłe osobniki zdążyły znieść jaja. W przyszłości należy zaopatrzyć się w szczelne szklane pojemniki, które uniemożliwią na nowo zagnieżdżenie się tych owadów. O ile dorosłe osobniki nie mogą nam zaszkodzić, tak larwy są bardzo żarłoczne, a co za tym idzie wydalają mnóstwo odchodów, które później zjadamy. Zatem w przypadku pojawienia się moli spożywczych zalecamy podjąć zdecydowane i stanowcze kroki.